Kachna na grilu

s třešňovou omáčkou

Grilovaná kachna

s třešňovou omáčkou

 

4 porce 

Doba přípravy: 10 minut 
Doba vaření:   kachna – 20 minut, omáčka - 10 minut

 

Tento víkend jsem byl na improvizované večeři s přáteli. S lidmi, které jsem neviděl roky. Už jsem měl naplánováno, že vyzkouším něco nového, něco, co se hodí k těmto jarním a letním měsícům, takže jsem koupil kachní prsa od místního řezníka. Nevím, jestli to bylo tím vínem, společností nebo prostým faktem, že jsem úspěšně ugriloval kachnu, což jsem nikdy dříve nedělal, ale tak jako tak jsem se skvěle bavil.

Ingredience:

4 kachní prsa rozřízlá úhlopříčně na čtyři části 
Omáčka 
1/3 šálku rubínového portského vína 
1/2 šálku sušených třešní 
1 šálek kuřecího vývaru 
2 lžíce másla 
1/4 lžičky drceného červeného pepře 
Balsamikový ocet dle chuti

Postup:

Začněte tím, že odstraníte přebytečný tuk z kachních prsou. Okořeňte stranu, kde je kůže, solí a pepřem.

Předehřejte jednu stranu grilu na vysokou teplotu. Grilujte prsa stranou s kůží směrem dolů 45 sekund, poté kachnu otočte a znovu grilujte pouhých 45 sekund.

Znovu otočte maso stranou s kůží dolů a posuňte na tu stranu grilu, která není předehřátá. Grilujte mimo přímé teplo asi 10 až 15 minut.

Po 10 až 15 minutách maso otočte a grilujte na přímém teplu 2 až 4 minuty až je maso mírně propečené. Teploměr na maso by měl ukazovat 60°C. Nechte maso 10 minut odpočívat.

Omáčka

 

Smíchejte portské víno a třešně v hlubší pánvi. Přiveďte k varu a nechte vařit 2 až 3 minuty než omáčka trochu zhoustne.

Přidejte kuřecí vývar a vařte do chvíle, než to opět zhoustne, asi 4 minuty.

Rychle přidejte máslo a drcené červený pepř. Vařte 1 minutu a poté přidejte balzamikový ocet podle chuti.

Kachnu polejte touto směsí.

Tip:

Pokud maso zakoupíte mražené nebo před přípravou budete mít kachnu zmraženou, myslete na to, že by se měla nechat rozmrazit před tepelnou úpravou. Kachna by neměla být rozmrazována na kuchyňské lince, ale v ledničce. Kachní prsa by měla rozmrznout přes noc, ale celý pták může zabrat i dva dny. Abyste tento proces urychlili, ponořte maso do velké mísy se studenou vodou a tu měňte každých 30 minut do chvíle, než kachna rozmrzne.

 

Před tím, než budete pracovat s kachnou, nezapomeňte ji osušit papírovými utěrkami.