Steaky z žeber

marinované v červeném víně

Steaky z vepřových žeber

marinované v červeném víně

 

6 porcí

Tento recept je jako dělaný na speciální perforovaný tác na gril. Je to skvělý a jednoduchý způsob, jak získat tu výbornou chuť grilu na dřevěné uhlí bez toho, abyste museli nějaký vlastnit. Tyto steaky se skvěle hodí k čerstvému salátu nebo ke grilované zelenině s balzamikovým octem.

Ingredience:

  • Perforovaný plech na gril
  • 1 malý pytel dřevěného uhlí (asi 1 kg)
  • 4 steaky z žeber (jeden steak by měl vážit asi 340g a měl by být vysoký asi 3cm)
  • ½ šálku (125ml) vína Cabernet Sauvignon
  • ½ šálku (125ml) balzamikového octa
  • ¼ šálku (60ml) olivového oleje
  • ¼ šálku + 1 lžíci (60ml + 15ml) bílých a černých sezamových semínek
  • ¼ šálku + 1 lžíci (60ml + 15ml) steakového koření
  • 2 lžíce (30ml) hnědého cukru
  • 2 lžíce (30ml) nasekané čerstvé petržele s plochými listy
  • Steakovou omáčku na dochucení

Postup:

1.  Smíchejte v misce červené víno, balzamikový ocet, olivový olej, ¼ šálku sezamových semínek, ¼ šálku steakového koření, hnědý cukr a nasekanou petržel.

2.  Vložte steaky do těsnící nádoby nebo sáčku a nalijte na ně marinádu. Utěsněte, nechte chladit asi hodinu a občas maso otočte, aby se marináda dostala všude.

3.  Sundejte z grilu jeden rošt a místo toho tam vložte perforovaný tác na gril. Umístěte na něj rovnoměrně hnědé uhlí a zapalte ho. Opatrně nasuňte rošt na tác, nechte gril otevřený a nechte uhlí hořet, dokud není žhavé, do bíla pokryté popílkem a dokud gril nedosáhne středně vysoké teploty.

4.  Vyjměte steaky z marinády, nechte okapat přebytečnou marinádu a okořeňte 1 lžící sezamových semínek a lžící steakového koření.

5.  Vložte steaky na gril přímo na rozpálené uhlíky. Pro mírné propečené steaky grilujte maso 5až 6 minut z každé strany. Sundejte steaky z grilu a nechte 1 až 2 minuty odpočívat. Z každého masa odřízněte šlachu a ihned podávejte se steakovou omáčkou a se zeleným salátem