Telecí svíčková
Telecí svíčková s restovaným česnekem
gorgonzolou a houbami
4 porce
Doba marinování: 30 minut
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 10 minut
Telecí maso je velmi chutná a křehká forma proteinů. Pokud si k tomuto jídlu chcete dát víno, skvěle se hodí Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Česnek nebo sýr se skvěle chuťově doplňují s chutí telecí svíčkové.
Ingredience:
- 2 hlavičky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo
- 4 filety z telecí svíčkové (každý filet by měl vážit asi 170g a měl by být silný asi 3 cm)
- ¼ šálku česnekové pasty na gril
- 2 lžíce másla
- 4 nakrájené šalotky
- 1 šálek nakrájených hřibů
- 1 šálek nakrájených hub shiitake
- 1 šálek na čtvrtiny nakrájených lišek
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíci nasekaného tymiánu
- ¼ šálku telecího vývaru
- 1 šálek rozdrobené gorgonzoly
Postup:
1. Předehřejte troubu na 165°C.
2. Oloupejte česnek a rozkrojte ho na třetiny. Pokapejte ho olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem. Zabalte do folie. Pečte 45 až 60 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Rozbalte balení a nechte česnek trochu vychladnout.
V malé misce rozmačkejte pečený česnek a dejte stranou.
3. Jemným tlakem mezitím potřete filety česnekovou pastou. Zakryté nechte v ledničce marinovat 30 minut.
4. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
5. V pánvi nechte rozpustit máslo. Nechte asi 2 minuty restovat šalotky, dokud nezměknou a nezesklovatí. Přidejte všechny houby, průběžně míchejte a restujte dalších 8 až 10 minut, dokud nezměknou. Přimíchejte ocet, tymián a pečený česnek. Nakonec přidejte telecí vývar, přiveďte k varu a nechte asi polovinu tekutiny vypařit. Ochuťte solí a pepřem a sundejte z ohně. Dejte stranou a nenechávejte příliš vychladnout.
6. Pro středně propečené maso grilujte telecí 3 až 4 minuty z každé strany.
7 .Na talíř dejte houbovou směs, posypte gorgonzolou a podávejte s telecím steakem.
Když mi na návštěvu přijede další pár nebo tchýně, vždy velmi rád uvařím toto jídlo. Je to skvělý konverzační začátek... nebo konec – to záleží na tom, jak moc ostatním chutná. Jakým jídlem ohromujete vy?