Telecí svíčková

gorgonzolou a houbami

Telecí svíčková s restovaným česnekem

gorgonzolou a houbami

 

4 porce

Doba marinování:  30 minut 
Doba přípravy:         1 hodina 
Doba vaření:            10 minut

 

Telecí maso je velmi chutná a křehká forma proteinů. Pokud si k tomuto jídlu chcete dát víno, skvěle se hodí Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Česnek nebo sýr se skvěle chuťově doplňují s chutí telecí svíčkové.

Ingredience:

  • 2 hlavičky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo
  • 4 filety z telecí svíčkové (každý filet by měl vážit asi 170g a měl by být silný asi 3 cm)
  • ¼ šálku česnekové pasty na gril
  • 2 lžíce másla
  • 4 nakrájené šalotky
  • 1 šálek nakrájených hřibů
  • 1 šálek nakrájených hub shiitake
  • 1 šálek na čtvrtiny nakrájených lišek
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíci nasekaného tymiánu
  • ¼ šálku telecího vývaru
  • 1 šálek rozdrobené gorgonzoly

Postup:

1.  Předehřejte troubu na 165°C.

2.  Oloupejte česnek a rozkrojte ho na třetiny. Pokapejte ho olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem. Zabalte do folie. Pečte 45 až 60 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Rozbalte balení a nechte česnek trochu vychladnout.

V malé misce rozmačkejte pečený česnek a dejte stranou.

3.  Jemným tlakem mezitím potřete filety česnekovou pastou. Zakryté nechte v ledničce marinovat 30 minut.

4.  Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

5.   V pánvi nechte rozpustit máslo. Nechte asi 2 minuty restovat šalotky, dokud nezměknou a nezesklovatí. Přidejte všechny houby, průběžně míchejte a restujte dalších 8 až 10 minut, dokud nezměknou. Přimíchejte ocet, tymián a pečený česnek. Nakonec přidejte telecí vývar, přiveďte k varu a nechte asi polovinu tekutiny vypařit. Ochuťte solí a pepřem a sundejte z ohně. Dejte stranou a nenechávejte příliš vychladnout.

6.  Pro středně propečené maso grilujte telecí 3 až 4 minuty z každé strany.

7   .Na talíř dejte houbovou směs, posypte gorgonzolou a podávejte s telecím steakem.

Když mi na návštěvu přijede další pár nebo tchýně, vždy velmi rád uvařím toto jídlo. Je to skvělý konverzační začátek... nebo konec – to záleží na tom, jak moc ostatním chutná. Jakým jídlem ohromujete vy?